Potraga za životom u našem susjedstvu
Potraga za životom u našem susjedstvu - Perun I

Potraga za životom u našem susjedstvu

  • Kategorija objave:Uncategorized

2020. godina je dosad bila vrlo značajna za potragu za izvanzemaljskim životom. Prvo je krajem srpnja lansirana prva NASA-ina misija na Mars čiji će fokus biti u potrazi i dokazivanjem života na tom planetu. Samo nekoliko tjedana kasnije, u rujnu, objavljeno je da su znanstvenici na Veneri pronašli plin koji bi mogao biti znak da tamo postoji život.

Potraga za životom izvan Zemlje uvijek je bila jedan od ključnih aspekata ljudske aktivnosti u svemiru. Otkriće života na drugom planetu moglo bi potpuno promijeniti ljudsko poimanje svemira, ali i vlastite civilizacije. Zasad su nam letjelicama dostupni jedino planeti i ostali objekti Sunčevog sustava. Jedan od najvjerojatnijih kandidata za pronalazak života uvijek je bio Mars. Zbog toga je on predmet intenzivnog proučavanja i mnogih misija. Najnovija je Mars 2020, odnosno slanje NASA-inog rovera Perseverance u krater zvan Jezero na Marsu (nazvan po mjestu Jezero u BiH i zbog toga što se smatra da je nekad bio pun vode). Pretpostavlja se da je zbog toga Jezero dobro mjesto za tražiti život koji je možda postojao ili još uvijek postoji. Perseverance je zbog sigurnosti i praktičnosti dizajniran po uzoru na drugi uspješan rover Curiosity. Uz rover, na Mars ide i prvi testni helikopter – Ingenuity. Glavna misija ovog rovera je pronalaženje okoliša koji bi mogao podržavati život, traženje samih znakova fosiliziranog ili sadašnjeg života, te uzimanje i spremanje uzoraka za buduće ljudske misije. Misija je lansirana 30. srpnja 2020., a planirano slijetanje je 18. veljače 2021. Od tada Perseverance kreće u povijesnu misiju koja bi mogla postati najznačajnija dosad.

Osim ovog dugo planiranog i logičnog projekta, nedavno je objavljeno i jedno neočekivano otkriće. Mars je zbog svojih geoloških i atmosferskih uvjeta, temperature itd. već dugo smatran prvim kandidatom za ozbiljniju potragu za životom. Međutim naš susjedni planet s druge strane, Venera, nikada nije bila atraktivna poput Marsa u tom području. Uvjeti na njoj su prilično ekstremni, temperature i tlak su vrlo visoki, a većinu atmosfere čini ugljikov dioksid. Zbog toga su mnogi ostali iznenađeni kad je u rujnu 2020. objavljeno da je pronađen plin fosfin koji bi mogao sugerirati prisutnost mikrobiološkog života. Fosfin se smatra biomarkerom, tvari koja može upućivati na život na nekom planetu. Znanstvenici tragaju za biomarkerima na mnogim udaljenim planetima u i izvan Sunčevog sustava pomoću naprednih teleskopa i uređaja kojima mogu vidjeti od kojih plinova se sastoje njihove atmosfere. To je jedan od načina na koji znanstvenici pokušavaju proširiti potragu za životom izvan Sunčevog sustava jer je na te planete s današnjom tehnologijom nemoguće poslati letjelice koje bi došle u ikakvo dogledno vrijeme. Fosfin još postoji na plinovitim divovima poput Jupitera i na Zemlji. Dok je na Jupiteru rezultat ekstremnih atmosferskih prilika, a na Zemlji kemijskih procesa u industriji i života, za Veneru zasad nema objašnjenja. Više znanstvenika se složilo da ovo upućuje ili na neki neočekivano velik manjak znanja o geološkim i atmosferskim procesima na Veneri ili na – život. Čak je i Jim Bridenstine, administrator NASA-e rekao da je ovo najveći napredak u potrazi za životom izvan Zemlje dosad, te da je vrijeme da se prioritizira Veneru. Međutim ovo je još daleko od ikakvog dokaza života. Prije objave tako velikog otkrića treba detaljno preispitati sve ostale mogućnosti. Već su krenula istraživanja koja će probati pronaći ostale uzroke fosfina osim života ili čak dokazati da su sami podaci pogrešni. Neka već sad sumnjaju na grešku ili krive statističke procjene. Sa svim zaključcima će se još trebati strpjeti, ali ovakvo otkriće je definitivno uzbudilo mnoge.

Potraga za životom izvan Zemlje jako je napredovala u 2020., a otkrića na Veneri i misija na Mars mnoge su zainteresirali za ovu temu. Brojne institucije i tvrtke ulažu u razvoj svemirske tehnologije koja će omogućiti ovu potragu. Sve više je ljudi i timova koji sudjeluju u ovom području i najavljuju nove istraživačke misije, a interes javnosti opravdano raste. Tko zna, možda u idućih nekoliko godina saznamo da na oba naša susjedna planeta imamo „susjede“.

P.1Izvori:

https://mars.nasa.gov/mars2020/

https://www.space.com/nasa-mars-2020-perseverance-rover-launch.html

https://www.nationalgeographic.com/science/2020/09/possible-sign-of-life-found-on-venus-phosphine-gas/

https://www.scientificamerican.com/article/venus-might-host-life-new-discovery-suggests/

https://www.space.com/phosphine-venus-clouds-chemical-explained.html

https://solarsystem.nasa.gov/planets/venus/overview/