Upoznajte dio članova projekta Perun I

Upoznajte dio članova projekta Perun I

  • Kategorija objave:Uncategorized

Matija, Luka i Filip naši su najmlađi članovi koji čine temelj ovog projekta. Zajedno s predsjednikom Adriatic Aerospace Association, Slobodanom Dankom Bosancem, vode Perun I do zvijezda. Koji su njihovi snovi, kako su uopće došli do projekta i što trenutno rade u Perun I – možete pročitati u nastavku.

Matija Makoter

“Ja sam Matija Makoter student 3. godine strojarstva u Zagrebu, u slobodno vrijeme se bavim boksom, što više izlazim s curom i društvom, čitam SF knjige i gledam serije. Želja mi je da jednog dana postanem astroinženjer.
Do projekta sam došao još davnih dana (2017. godine) dok sam bio srednjoškolac preko prijatelja koji je znao za moje oduševljenje svemirom, upoznao me s predsjednikom organizacije koja je pokrenula projekt prvog hrvatskog satelita, koji me onda ubacio u projekt. Od malena sam oduševljen svemirom i svemirskim istraživanjima, kada su me jednom kao malog pitali što želim biti rekao sam da trebaju pogađati i dao im prvo slovo P. Pogađali su i pogađali, ali nisu znali da ja na kraju želim biti proučavač, naravno tada nisam znao da se kaže istraživač. Ovaj projekt je za mene ostvarenje dječačkog sna.

U ovom projektu sam na početku bio pomoćnik, ni sam nisam razumio što očekuju od nekoga tako mladog koji nije upoznat s tom tehnologijom. Htio sam što više naučiti i vremenom sam se sve više uključivao u sve što sam mogao i tako postao voditelj samog projekta. Kad sam ušao u projekt nisam očekivao da ću ovako daleko dogurati, ali radom i trudom sam uspio. Drago mi je da mogu raditi na nečemu što me stvarno zanima i ispunjava.

Trenutno radim na strukturi tj. kućištu satelita, nabavljam komponente za satelit, bavim se svemirskim pravom, tražim donatore i pomažem ekipi iz marketinga. Moji daljnji planovi su završiti preddiplomski, možda čak otići na diplomski studij astroinženjerstva van Hrvatske, ustrajati dalje u ovom projektu i živjeti svoj život u cijelosti bez kajanja. Radovati se svakom trenutku koji slijedi.”

Luka Korov

“Za Perun I, koji je tada bio samo Perun, saznao sam na prezentaciji o malim satelitima koju je održao Danko u XV. gimnaziji. Iako se Matija, Filip i ja tada nismo osobno poznavali, povezali smo se preko zajedničkog prijatelja i odlučili priključiti projektu. S obzirom da su Matija i Filip tada bili tek upisani studenti, a ja maturant, očekivali smo da ćemo na projektu sudjelovati jedino kao neka vrsta ispomoći tj. odrađivati „fizički posao“ kako stručnjaci ne bi na neke jednostavne stvari gubili vrijeme.

No, kako je projekt volonterske prirode, a mi smo kao studenti/učenici imali priliku najviše slobodnog vremena za uložiti u projekt, nakon godinu dana ponuđena nam je uloga voditelja projekta, koju smo odlučili među sobom podijeliti, s obzirom na nedostatak iskustva i veliku odgovornost koju ta uloga nosi. Usudio bih se reći da od tada sva trojica Perun I doživljavamo kao „nešto svoje“.

Osim vođenja projekta, na Perun-u sam zajedno s Filipom zadužen za programiranje operacijskog sustava za računalo satelita, što je zapravo područje ka kojemu zasad najviše naginjem. Dobrim izborom za tu vrstu specijalizacije činio mi se FER, na kojem sam trenutno na drugoj godini, a uz studij radim i u Papru kao analitičar. Kada mi ovaj znanstveno-tehnički dio interesnog područja ostavi dovoljno vremena rado se bavim i društveno-umjetničkim aktivnostima poput fotografije, tako da i poneki trenutci s ovog projekta znaju biti široj javnosti prikazani kroz moj objektiv.

Nedvojbeno, ovaj je projekt imao i još uvijek ima vrlo snažan, naravno pozitivan, utjecaj na mene i moju karijeru, stoga ću s nadom u što skorije lansiranje i dalje rado odvajati slobodno vrijeme za Perun I.”

Filip Kisić

“Moje ime je Filip Kisić, imam 20 godina i studiram programsko inženjerstvo na Visokom Učilištu Algebra. Priključio sam se projektu PERUN I 2018. godine, a za njega sam saznao tako da mi je prijatelj rekao da traže mlade ljude i programere koji žele raditi na projektu. Dakle na projektu radim 2 godine i on za mene predstavlja veliki izazov, ali i zadovoljstvo jer imam priliku raditi s predivnim ljudima na projektu visoke tehnologije i široke perspektive.

Trenutno radim s kolegom na instalaciji operacijskog sustava na development računalu, a sljedeći korak je pisanje dijela operacijskog sustava za nadzor napajanja putem solarnih panela. Izvršavanje ovakvih zadataka i rješavanje problema s kojima se pritom susrećemo daje mi iskustvo koje želim i cijenim. Želja mi je napisati cijeli operacijski sustav za misiju u suradnji s kolegama jer time ću pokazati svoje vještine i pobijediti jedan od većih izazova koje sam si postavio. Naravno, ne radim na tome neprekidno stoga slobodno vrijeme nastojim ispuniti filmovima, sviranjem, plivanjem i izlascima tijekom kojih isprobavam novu hranu.”